... سـقـیـفـه

طبقه بندی موضوعی
آخرین نظرات
پیوندهای روزانه

۳ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۳ ثبت شده است

تابستان پارسال بود که برای دیدن یکی از آشنایان به خانه جدیدشان رفتیم، بعد از تعارفات معمول و نشستن، مورد عجیبی را دیدیم ! یخچال و اجاق و ماشین لباسشویی و . . . روبروی ما و چسبیده به دیوار مقابل ! تنها تمییز آن قسمت با سالن پذیرایی، اختلاف ارتفاع شاید چندسانتی بالاترش بود که آن هم چندان به چشم نمی آمد.

نگاه هاج و واج ما را صاحبخانه خیلی خوب درک کرد (یحتمل تجربه ش رو داشته ! ) و پاسخ داد که :

بـــــــــعله ! آشپزخانه مدل جزیره ای هست ! تازه مد شده ! ندیدین مگه ؟! :|

برای ما، اسم " آشپزخانه جزیره ای" کمی آشنا بود، ولی تا آن روز هنوز توفیق دیدار از آن را نداشتیم !


چند ماه بعد .... و بهار سال نود و سه .

به دنبال رهن و اجاره ی خانه برای خودمان. با مشاور املاکی جوان راه میفتیم برای دیدن یک خانه پنجاه و چند متری نوساز. وارد که می شویم، از در ورودی به سمت راست، اتاق نشیمن یا پذیرایی می شود و سمت چپ که می چرخیم، یک قسمت پستو مانند چند متری که با دیدن شیر آب و گاز و ... می شد حدس زد که ربطی به آشپزخانه باید داشته باشد !!!

پرسش لازم نبود ! نگاه ما به حد کافی علامت سوال داشت !

آشپزخونه ش جزیره ای یه ! ماشین لباسشویی و یخچال و سینک ظرفشویی و اجاق پشت به دیوار هستند و جلوشونم که باز هست ! یعنی همون جزیره ای ! آقا میتونین یه میز ناهارخوری کوچولو بزارین که جزیره ش کامل بشه ! خانم، ببینین ، خیلی قشنگ میشه !

برای اینکه بدانیم دقیقاً "آشپزخانه جزیره ای" چیست، مجبور به جستجو در سایت های مختلف هستیم ! تصاویر زیبایی که در این سایت ها دیده می شود، به شدت دلرباست ! ... ولی برای ما که حداقل دو مورد عینی وطنی دیده ایم، این آبن و تاب دادن، آب در هاون کوبیدن است !



در ویکی پدیا برای این نوع معماری آشپزخانه نوشته اند :

شپزخانه جزیره‌ای مدل ترکیبی ایست مدل U و L است که گاز یا پیشخوان در وسط آشپزخانه به طور ثابت است در طراحی این فضا، ظرافت بیشتری باید به خرج داد."

وبسایت دیگری توضیح مفصل تری نوشته است :

"شرکت دکورسازی فلوکس در ایتالیا اقدام به طراحی آشپزخانه ای کرده که سبک جزیره ای دارد. در این چیدمان اجاق گاز در کنج قرار گرفته و زیر آن قفسه ای برای جا دادن ظرف و ظروف قرار دارد که به نوعی عملکردش مشابه کابینت است. در کنار گاز میز متحرک آشپزی و کنار آن یخچال قرار دارد و بقیه فضا باز است"

پنهان سازی و یا کارکرد راحت بودن برای خانم خانه در آشپزخانه، موضوعی است که در فرهنگ ما وجود دارد. حضور مهمان نامحرم و حتی ناآشنا در خانه و اینکه چگونه خانم باید در آشپزخانه فعالیت کند، علامت سوالی است که پاسخی برای آن نیست.
روزگاری آشپزخانه اوپن مورد اعتراض علما و کارشناسان بود و هشدارهایی برای عادی سازی زندگی و فرهنگ غربی داده می شد، با این وجود آنچه که در خانه های بسیاری از مردم مشاهده می شد، استفاده از دکورهای مشبک یا کرکره های چوبی بود که مشکل را تا حدی (و نه کامل) حل می کرد. هم مدل آشپزخانه، همچنان اوپن بود! ( چه الزامی هست اصلاً ؟!) و هم پوششی هرچند ضعیف داده می شد.
حالا با این نوع آشپزخانه جزیره ای (که نمی شود گفت خیلی جدید)، دیگر امکان جداسازی و پوششی نیست و حتی با میز ناهارخوری هم فایده ای برای آن نمی رسد.
نکته بعدی، خودِ مدل جزیره ای آشپزخانه ها است که تفاوت بسیاری بین طراحی های غربی با انواع مدل های اجرایی در آپارتمان های ایرانی است. به گونه ای که حتی زیبایی خانه هم زیر سوال می رود و این وجه آن (آن هم درصورت وجود) دیده نمی شود. این معماری شاید برای فرهنگ زندگی غربی مناسب باشد و دلخواه مردم ینگه دنیا (آن هم شاید ! ) ، اما به هیچ وجه و با هیچ منطقی با زندگی ایرانی جور در نمی آید ! شاید مهمترین دلیل اقبال این نوع معماری آشپزخانه در آپارتمان های ایرانی، نیاز به مساحت کمتر ( بهتر بگویم ، خلاصه کردن در مساحت کمتر ! ) است که آن هم در تضاد کامل با اصل طراحی در باز گذاشتن بقیه فضا است ! سودآوری آپارتمان سازها و بی تفاوتی مردم و البته گذشتن مسئولان فرهنگی جامعه در پس همه این اتفاقات است و مانند همیشه، جای خالی طراحی های متناسب با زندگی و فرهنگ ایرانی و در عین حال حفظ جذابیت و فضاسازی مناسب برای خانه و تأمین نظر خانواده های ایرانی به شدت دیده می شود. موضوعی که سالهاست پاسخی برای آن نیست . . . .
______________________________

پ ن یک : عکس به عمد سیاه سفید شده است تا جذابیت آن کمتر شود !!!

پ ن دو : کسی خونه متراژ پایین با قیمت پایین تر سراغ نداره ؟! :|

  • ۲۰ نظر
  • ۲۱ ارديبهشت ۹۳ ، ۲۱:۰۸
  • ۱۱۳۲۱۳ نمایش
  • ......
 بعد از گذشت چند روز و عبور از جنجال های حاشیه ای در مورد مستند " من روحانی هستم" ، با نگاهی دقیق تر و همه جانبه، راحت تر می شود در مورد حرف های این مستند، اعلام نظر و قضاوت کرد.
موضوعی که باعث شده است در طی این یک هفته اخیر، بررسی و قضاوت دقیق این مستند به تأخیر بیفتد، جو متشنج و هجمه واری بود که بیشتر با اهداف صرفاً سیاسی و برای تقابل تمام عیار با جریان رسانه ای منتقد دولت راه افتاده بود.

یک ) این مستند، یک مستند با روایت تاریخی از یک شخصیت سیاسی در ایران است.
حسن روحانی . رییس جمهور فعلی ایران که سوابق وی در این مستند بررسی شده است. برای نگارش این مستند، نگاه اولیه و خط سیری در نظر گرفته شده است که از ماجرای مک فارلین یا همان قضیه ایران - کنترا آغاز می شود و جمله ای سراسر ابهام !

"هدف اصلی ما از مذاکرات و ارسال سلاح محرمانه یه ایران، ایجاد ارتباط مناسب با رهبران احتمالی آینده ایران بود"

در ایران - کنترا چه اتفاقی افتاد ؟! و چرا این ماجرا در زندگی حسن روحانی به روایت مستند، برجسته شده است ؟!
موضوع نخست به نقش روحانی در این ماجرا بر می گردد . نقشی که چندان مشخص و واضح نیست.

هر چند هاشمی رفسنجانی در خاطرات خود از معرفی روحانی به عنوان یکی از سه نفر مذاکره کننده ایرانی در هتل هیلتون یا استقلال خبر می دهد، اما خبر دقیقی از حضور وی در رأس مذاکرات نیست.

دو منبع متناقض در این مورد وجود دارد .
الف - نوشته فریدون وردی نژاد (دیگر عضو گروه سه نفره) در این مورد که می گوید :
با ورود مک‌فارلین به تهران، هاشمی رفسنجانی، روحانی را به عنوان مذاکره کننده معرفی می‌کند و در خاطراتش نیز بر این مسئله تأکید می‌کند اما نهی امام از ورود مقامات عالی‌رتبه به مذاکرات سبب شد تا روحانی در میز مذاکرات حضور نداشته باشد.
این مطلب در اینجا منتشر شده است.
یعنی به نظر روحانی در صرفاً در میز مذاکرات نبود ! ولی در گزارش به هاشمی رفسنجانی و ... حضور داشته است (به روایت خاطرات هاشمی) .

ب - منبع دیگر نوشته ی "شین هریس" در کتاب "The Watchers: The Rise of America's Surveillance State" است که به نقل از اولیور نورث، مکالماتی را از جلسه با ایرانی ها افشا می کند که یک طرف آن حسن روحانی است. این مطلب در اینجا منتشر شده است.

با فرض صحت هر دو نوشته، به نظر می رسد روحانی از حضور در مذاکرات نهی شده بود، ولی با هماهنگی هاشمی رفسنجانی حضور داشته است ! اما نه حضوری آشکارا و با اطلاع ! موضوعی که هنوز مجهول است و دقیقاً مشخص نیست !
بخشی از این فرضیه با نوشته عباس سلیمی نمین در نقد خاطرات هاشمی رفسنجانی نیز اشتراک نظر دارد. این مطلب از اینجا قابل مشاهده است.
بخش دیگری از این ماجرا به روایت محسن رضایی صورت دیگری می گیرد .
محسن رضایی در گفتگو با فارس که از این لینک قابل مشاهده است، این چنین می گوید :

در رابطه با ماجرای مک فارلین حضرت امام اطلاع داشتند و خود ایشان به آقای هاشمی گفتند که آن را طرح کنند اما مثل ما، آن جزئیاتی که آقای هاشمی در جریانش بودند را حضرت امام مطلع نبودند.
شاید بخشی از دهها لینک سایت تابناک در مخالفت و محکومیت این مستند هم ریشه در مسایلی دارد که محسن رضایی علاقه مند نیست دوباره بازگو شود !

در مجموع به نظر می رسد بخشی از تاریخ در ماجرای ایران - کنترا لاپوشانی شده است و یا کاملاً ابهام زدایی نشده است. مطمئناً بررسی همچین مقطعی از تاریخ در زمانی که دو نظریه متقابل در مورد مذاکره با غرب وجود دارد، چندان بی دردسر نیست !



دو ) منابع این مستند ضعیف است و یا با اندکی اغماض قوی کار نشده است، خاطرات هاشمی رفسنجانی در ماجرای مک فارلین و ... در حالی منبع اصلی در نظر گرفته شده است که صرفاً روزمره نویسی با چاشنی حذف بسیاری از مسایل بوده است و کسی هم انتظار ندارد هاشمی رفسنجانی بتواند خاطراتش را با ذکر دقیق همه مسایل منتشر کند ! دو کتاب دیگری که مورد استفاده قرار گرفته است، هر دو با یک نگاه مشترک و بدون در نظر گرفتن نگاه های همه جانبه بوده است. شاید به همین دلیل بوده است که بخشی از اصولگرایان همچون بذرپاش از لفظ "دانشجویی" برای آن استفاده کرده است تا از بار حرفه ای نبودن مستند بکاهد.

علاوه بر آن بخشی از زندگی سیاسی روحانی در دوره احمدی نژاد چندان بررسی نشده است و در کنار آن وابستگی فکری وی و رشد فکری وی نیز کنار گذشته شده است

سه ) خط سیر مستند را مرور می کنیم .

مک فارلین >>> بیوگرافی روحانی >>> مبارزات زمان شاه >>> دوباره مک فارلین با برجستگی بیشتر >>> اتفاقات تیرماه 78 >>>مذاکرات سعدآباد >>> و تک جمله ای که روحانی رییس جمهور شد !

موضوع مد نظر سازندگان مستند، در نگاه من بیننده، برجسته کردن دو موضوع در زندگی روحانی بوده است .
موضوع اول، علاقه مندی به مذاکره و حضور در مذاکراتی که مورد اختلاف بخش وسیعی از سیاسیون و البته مورد نقد بخش های از اصولگرایان است ! موضوعاتی مثل مک فارلین، سعدآباد و ژنو !
موضوع دوم، برجسته کردن بخش هایی از زندگی روحانی در اطلاق عنوان امام به امام خمینی، اجباری کردن حجاب در ابتدای انقلاب، تقابل با فتنه گران در ماجرای کوی دانشگاه و ... است. بخش هایی که چندان مورد دلخواه بخش هایی از طرفداران و رسانه های حامی روحانی نیست.

چهار ) چه بپذیریم و چه نه، نگاه مستندسازان همراه با همان بدبینی گروه های فکری از اصولگرایان است که این روزها بیشتر در عنوان منتقدان ژنو شناخته شده اند. این موضوع به خودی خود، مشکل و یا نکته منفی نیست. ولی باید پذیرفت که هدف سازندگان معرفی روحانی براساس سابقه تاریخی ذکر شده در مک فارلین و سعدآباد و ژنو است که تازه سوابق خوبی را هم از قبل در ماجرای کوی دانشگاه و مبارزات قبل از انقلاب داشته است ! یعنی نگاهی همراه با بدبینی . این موضوع قابل کتمان نیست، ولی ایرادی هم به آن وارد نیست و نظر و نقد گروه سازنده است.

_______________________________________________________

پ ن یک : به شخصه دیدن مستند و خواندن متن پیاده شده آن، فایده تاریخی یا روایی برای من نداشت و فقط حضور روحانی و نحوه حضورش در مک فارلین را به ابهامات تاریخی ما افزود !

پ ن دو : هنوز هم متحیر برخورد برخی رسانه ها و افراد حقیقی هستم و همه بازخوردهای این مستند را صرفاً سیاسی کاری می دانم و نه نگاه تاریخی و یا سبک شناسی فیلم های مستند.

پ ن سه : با مقایسه این مستند با مستندهای سیاسی، ضعف فنی آن مشهود بود که به سابقه کم گروه سازنده هم برمی گشت. این مستند می تواند نوید برنامه ها و مستندهای بعدی با قوت و کار حرفه ای بیشتری باشد. (اگر از این مهلکه سالم بگذرند !)

  • ۵ نظر
  • ۱۱ ارديبهشت ۹۳ ، ۱۵:۲۵
  • ۱۶۴۱ نمایش
  • ......
"من روحانی هستم" ! سه کلمه ای که در کنار هم کلی حرف و جنجال سیاسی را گرد هم آورده است !
اینکه واکنش های دولت و جریان رسانه ای آن و البته جریان های اصلاح طلبی بدین شکل شدید و همراه با هجمه همه جانبه بوده است، به هیچ عنوان قابل پیش بینی نبود و واقعاً بسیاری حق داشتند بپرسند که "من روحانی هستم" چه می گوید ؟!

چند اتفاق ممکن را بررسی می کنیم !

یک ) فرض می کنیم این مستند فارغ از هیاهوها و هوچی گری ها، اشتباهات تاریخی و روایی داشته باشد. موضوعی که آقای لاریجانی هم به آن پرداخته است. برای بررسی و قضاوت در این مورد، رسانه های مختلف را اعم از رسانه های دولتی و غیردولتی نگاه می کنیم، نقد مشخصی دیده نمی شود ! این باعث نمی شود ادعا شود که همه حرف های این مستند صحیح است ولی از آن طرف، نبود یک ایراد رسمی و نگاه دقیق، قضیه را مشکوک تر می کند !

دو ) نگاهی به حامیان رسانه ای و صف مقابل می اندازیم ! اولین برداشت، مصاف سیاسی دو طرف است ! مسلماً به نفع دولت و طیف رسانه ای آن است که صدای نقد (حتی اگر این مستند رو یک نقد ندانیم ! ) کمتر و کمتر شود ! و چه صحنه خوبی مهیا شده است ! بهترین فرصت برای تقابل با منتقدین ! جایی که بخشی از جریان اصولگرایی هم با آن هم صدا شده است ! برخورد محکم و قاطع ! می تواند برای مستندهای بعدی و اتفاقات آینده هم بدرد بخورد ! (هیچ کسی ! آن هم در عالم سیاست ایرانی ! این چنین فرصتی را از دست نمی دهد ! تسویه حساب با همه منتقدین ! )



سه ) و نگاهی از زاویه دیگر ! تاریخ ساخت این مستند به چند ماه قبل برمی گردد ! و تاریخ رونمایی از آن در دانشگاه تهران، بیستم بهمن ماه ! و امروز . . . هشتم اردی بهشت ماه ! در این مدت چرا خبری از اعتراض و حاشیه نبود ؟!! اخبار این هفته های اخیر پیرامون چه موضوعی بود ؟! حدس زدن آن خیلی کار سختی نیست !
یارانه ها و فاز دوم هدفمندی و دردسرهای اقتصادی دولت !
منحرف کردن افکار عمومی از اخبار اصلی، برای مردم ایران خیلی بیگانه نیست ! و این بار دولت مجبور است موضوعی دست و پا کند تا حداقل رسانه ها با آن سرگرم شوند و جماعتی پشت کیبورد نشین ! (با عاریت گرفتن این اصطلاح قشنگ ! از ابراهیم حاتمی کیای عزیز ! ) .
کافی است کمی به سایت های منتقد دولت و سایت های دولتی و نیمه دولتی ! نگاه کنیم !
تغییر تیترها ! تغییر موضوعات در گفتگوها ! و تغییر در جو فکری و رسانه ای ! "من روحانی هستم" اگر برای سازندگانش هم فایده ای نکند ! برای تیم اقتصادی و رسانه ای دولت، خوراک خوبی است !

چهار ) این مورد برای خود من هم گیج کننده است ! فقط با یک کلیدواژه توضیح می دهم : "قضیه مک فارلین" !

_______________________________________________________


پ ن یک : با وجودی که حال و حوصله ی مستند دیدن را نداشتم ! "من روحانی هستم" را دیدم، لحن تند و بعضاً گزنده ای دارد ! ولی نه در حدی که این چنین به خود می پیچند !!!

پ ن دو : خوشحال می شوم از نقدهایی که برای این مستند ارائه شده است و دیده نشده است مطلع شوم. شاید برداشت ما اشتباه بوده است ! (الله اعلم)

پ ن سه : "من روحانی هستم" باعث شد یه سر به وبلاگ هم بزنیم !!! :|

پ ن چهار : پس از سه روز از نگارش این پست متوجه برخی مسایل مبهم در ماجرای ایران - کنترا شدم . ابهاماتی بین نقل قول های مختلف . بهر شکل به نظر می رسد، بخشی از واکنش ها به مستند، به همین دلیل باشه .

_______________________________________________________

" من روحانی هستم" از نگاهی دیگر
  • ۱۰ نظر
  • ۰۷ ارديبهشت ۹۳ ، ۱۶:۴۵
  • ۲۸۵۳ نمایش
  • ......
سقیفه دات بلاگ دات آی آر